Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Waar moet je opletten bij aanschaf van een bakfiets?

Waar moet je opletten bij aanschaf van een bakfiets?

  • door

Eindelijk is het zover, je gaat voor de aanschaf van een bakfiets, maar waar moet je allemaal opletten?

De 1e belangrijke vraag is, waar ga je de bakfiets voor gebruiken?

Is dit om je kinderen en boodschappen te gaan vervoeren of ga je hem voor vracht dus cargo gebruiken? Heb je de bakfiets voor je gezin nodig dan kun je gemakkelijk af met een 2 wiel bakfiets (long john) of een 3 wiel bakfiets (2 wielen aan de voorzijde). De 2 wiel bakfiets heeft voldoende plek voor 2 kinderen en een kleine tas met boodschappen, de bakfiets heeft een langere wielbasis hierdoor ligt de bagagebak lager bij de grond het zwaartepunt is laag bij de grond, hierdoor stuurt de 2 wieler bakfiets strak en is super wendbaar op snelheid. Het parkeren is dan weer wat lastiger omdat je hem zelf op de standaard moet trekken. De 3 wieler bakfiets daarin tegen, heeft over het algemeen een grotere bak aan de voorzijde, gemiddeld plek om 2 of 3 kinderen te vervoeren of 2 kinderen en een flinke boodschappen tas. Omdat de bak ook vaak meteen het stuur is en daaronder het scharnierpunt bevind, is de stuur uitslag groter en zijn de bochten wat lastiger en met minder snelheid te nemen. Parkeren is beduidend gemakkelijker omdat hij al op 3 wielen stabiel staat en alleen maar op de rem gezet hoeft te worden. Kinderen kunnen zelf in en uitstappen zonder dat je de bakfiets echt tegen hoeft te houden.

Wat is beter? Dat is per persoon verschillend en advies is om dit zelf te ervaren!

2e punt: Als je kiest voor een e-bakfiets wat eigenlijk niet meer dan normaal is mijn inziens, is de keuze voor de plaats van de motor belangrijk en de accu grote van belang: Voorwielmotor kan eventueel bij een 2 wieler bakfiets maar is niet wenselijk omdat door het totaal gewicht van de bakfiets en de minimale wieldruk aan de voorzijde. Het voor wiel snel gaat doorslippen met wegrijden en kan wegslippen in de bochten, niet fijn en kan ook gevaarlijk zijn. De achterwielmotor zou de ideale plek zijn voor alle type bakfietsen , maar deze heeft als nadeel dat je dan aan een derailleurversnelling vast zit. En hiervan is het grote nadeel dat als je bijvoorbeeld stopt bij verkeerslicht , niet stilstaand terug kan schakelen en hier veel rekening mee moet houden. Dan houden wel natuurlijk maar 1 type motor over en dat is de middenmotor, dit is de beste keuze voor een bakfiets, zeker in combinatie met een tandriem (i.v.p. fietsketting) dit is onderhoud vrij en heb je geen vettigheid meer. Het nadeel is wel dat dit het duurste systeem in aanschaf is omdat zowel de motor als het fiets frame hier speciaal voor ontworpen moeten zijn. Welke merk middenmotor de beste is maakt niet veel uit, alle merken die op dit moment geleverd kunnen worden hebben een speciale cargo line, die dus verstevigd en inwendig meer belasting kan hebben t.o.v. normale lijn. Bosch-ebike is super sterk in de after sales en heeft ook een naam hoogte houden, maar merken zoals Shimano of Bafang doen zeker niet onder is deze.

Actieradius: hoever kom je met een e-bakfiets?

Op de actieradius is geen gemakkelijk antwoord te geven, dit komt om dat per rit gemiddeld het gewicht verschilt. En dus ook de mate hoeveel vermogen (watt) van de motor gevraagd wordt, maar uitgaande dat de motor altijd maximaal belast word. Dus 250 watt dan ik je hier wel een berekening voor geven.

Stel voor dat de bakfiets een motor van 250 watt heeft (maximaal toegestaan vermogen bij wet), en een 500Wh accu heeft. Snelheid waarmee gefietst word is 20km/h dan zou je theoretisch 500 : 250 = 2 uur uur x 20 km = 40 kilometer ver kunnen komen. Maar dit is theoretisch haal hier het stoppen en optrekken bij verkeerslichten vanaf en ook de rest spanning die je nog in de accu blijft zitten. Kom je uit op zo’n 30 a 35 kilometer actieradius uitgaande dus van een 36 volt 500wh accu. Advies bestel meteen de accu met de grootste capaciteit mee, dat scheelt later een hoop frustratie en extra uitgaven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *